Je kent ze vast wel; de iPhone fanboys en girls. Ze zijn helemaal weg van alles dat Apple maakt en betalen hier graag een hele hoge prijs voor. We zullen niet ontkennen dat een iPhone een heel erg mooi product is, wat simpel in het gebruik is. Ook computers en laptops van Apple zijn helemaal top.
Maar we moeten Android (dat is het besturingssysteem van Google) ook zeker niet uitvlakken. Vroeger was dit systeem nog vrij jong en won de iPhone het vaak op het gebruiksgemak en de snelheid. Inmiddels is het alweer heel lang op de markt en zorgt heeft het zeker stappen gezet. Zou het inmiddels iOS kunnen verslaan?
Android op meerdere merken telefoons
Moet je gaan kiezen tussen Android of iOS dan kan dit een lastig keuze zijn. Het grote verschil is dat iOS enkel op Apple producten staat, Android is een zogenaamd ‘open-source’ platform waar meerdere fabrikanten gebruik van kunnen maken. Google is de ontwikkelaar van Android, maar fabrikanten krijgen zelf de ruimte om functionaliteiten toe te voegen aan hun het platform. Zo ziet en voelt Android op een Samsung telefoon anders aan dan bijvoorbeeld een HTC telefoon. Het onderliggende systeem is gelijk, maar de fabrikanten hebben hun eigen skin en functionaliteiten eroverheen gelegd, zodat ze nog een beetje een eigen ding hebben. Bij iOS is het simpel, heb je een iPhone dan zit er altijd iOS op. Andere fabrikanten kunnen hier geen gebruik van maken.
Het voordeel dat de iPhone heeft, is dat de fabrikant de software dus helemaal heeft ontwikkeld met de hardware in het achterhoofd. Ook zou het besturingssysteem beter overweg kunnen met het afsluiten en optimaliseren van de processen. Het is een bekend gegeven dat een iPhone met bijvoorbeeld slechts 1GB werkgeheugen, in de praktijk net zo snel kan zijn als een Android met 2GB werkgeheugen. Dit heeft ermee te maken dat de iPhone zichzelf beter kan optimaliseren, de Android telefoons zijn niet ontwikkeld voor specifieke hardware. Aan de andere kant zijn Android telefoons vaak voordeliger dan iPhones. Je kunt dus in veel gevallen een snellere telefoon tot je beschikking hebben, met minder kosten. Zeker als je voor sim only Ben kiest, een zeer voordelige provider met goede deals.
Updates van de software
Het is natuurlijk belangrijk dat de software op telefoons up-to-date blijft. In nieuwe versies van het besturingssysteem zitten vaak extra beveiligingen ingebouwd en dat maakt jouw telefoon veiliger. Ook zullen er vaak nieuwe functionaliteiten zijn toegevoegd en zou het systeem sneller moeten zijn. Dit sneller worden is echter niet altijd het geval. Als de hardware in jouw telefoon eigenlijk te traag is om met het nieuwe systeem om te gaan, dan ben je mooi de pineut. Je telefoon wordt dan juist trager en je zult willen upgraden naar een nieuwer model. Apple zorgt er vaak voor dat oudere modellen lang worden ondersteund met nieuwe software.
Bij veel fabrikanten van Android toestellen is dit niet het geval. Omdat ze niet het ‘kale’ Android gebruiken, maar een eigen versie zal de fabrikant bij iedere nieuwe release van Android eerst alles zelf weer moeten bijwerken. Je ziet dan ook vaak dat dit bij nieuwere telefoon modellen nog wel gebeurd, maar heb je een wat ouder model dan wordt dit niet meer gedaan. Wel zijn er online vaak mogelijkheden om toch de nieuwste versie te installeren, maar hiervoor moet je telefoon vaak wel worden ‘gekraakt’ wat ervoor zorgt dat de garantie vervalt. Als je telefoon toch al wat ouder is, dan hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn. Maar dit is geheel op eigen risico.